KDV nedir ve Nasıl Hesaplanır 2019-2020 Yılı

Anasayfa Forumlar Blog Analizi KDV nedir ve Nasıl Hesaplanır 2019-2020 Yılı

Etiket: 

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 4 yıl önce kamil ak tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #20267
    kamil ak
    Üye

    Katma değer vergisi kısa adıyla KDV, mal veya hizmet satıcısının fiyatına eklemesi gereken tüketim vergisidir. Satıcılar, müşterileri için vergi toplar ve Devlete öderler. KDV ödeme yükümlülüğü, mal satan, hizmetler satan, malları kiralayan veya iş faaliyetlerinde benzer faaliyetlerde bulunan herhangi bir kişi ile ilgilidir. Benzer şekilde, çiftçilerin ve orman sahiplerinin birincil üretim faaliyeti yükümlülüğündedir.

    Bir mal veya hizmet her satıldığında KDV’nin tutarı alıcıdan tahsil edilmelidir. Satıcılar ise, farkı mal veya hizmet için ödedikleri fiyata ekler. Daha sonra Vergi İdaresine aldıkları vergileri öderler. Mal ve hizmetlerin fiyatına dahil edilen Katma Değer Vergisi, vergiye tabi iş amacıyla satın alan bir vergi mükellefi için indirilemez. Bu, hem alıcı hem de satıcı vergi mükellefleridir
    KDV Hesaplamak için https://vat.calculator.team/kdv-hesaplama.php adresini ziyaret edebilir hesaplama aracını kullanabilir ya da örneklere bakabilirsiniz.
    Vergiye tabi icra eden bir kişi veya şirket , İş Bilgilendirme Sisteminde bir bildirim ile kayıt yaptırmak zorundadır . Hesap döneminin cirosu (12 ay) 10.000 € veya daha az ise, kayıt zorunlu değildir. Ancak, daha düşük bir ciroya sahip işletmeler veya şirketler, iş yaparlarsa gönüllü olarak kayıt isteyebilirler.

    Muhasebe döneminin uzunluğu 12 aydan farklı ise, ciro değeri 12 aylık bir süreyi yansıtacak şekilde ayarlanmalıdır (ciroyu 12 ile çarpın ve sonucu, hesap dönemi içinde gerçek aylık tam miktarına bölün). .

    KDV vergisi dışındaki işlemler
    Kanunda vergisiz olarak bir dizi etkinlik listelenmiştir. Bir işletme, Kanunda belirtilenlerden başka mal satmaz veya başka hizmetler sunmazsa, kayıt olamaz ve bunun sonucunda, tabi olmayan vergiye tabi olmayan faaliyetler, satın alımlarda indirim vermez. Katılım ve değer vergilendirmesi dışındaki işlemler şunları içerir:

    Gayrimenkul ve konut satma ve kiraya sunma
    sağlık ve tıbbi hizmetler, sosyal bakım etkinlikleri
    K.D.V. Yasası’nda listelenen eğitim ve eğitim hizmetleri
    finans ve sigorta hizmetleri
    Yasa’da listelenen telif hakları ve performanslar için ödenen ücretler
    genel posta hizmetleri
    Ancak, taşınmazın sahibi veya sahibi, KDV vergilendirme faaliyeti gösteren sürekli kullanım halinde, mülkün veya bir kısmının kiraya verilmesi esasına göre Katma değer vergisine tescil başvurusunda bulunabilir.

    Ancak, kamu malını tanıtan bir tüzel kişi aşağıdaki özel faaliyetler için katma değeri ödemekle yükümlüdür:

    Kamu yararını teşvik eden operasyonların muafiyeti
    Bir dernek ya da vakıf kamu yararını destekliyorsa, bu faaliyet ya da muaf olarak kabul edilebilecek diğer faaliyetler için KDV ödemekle yükümlü sayılmaz: mal ve hizmet fiyatlarına eklenmez. Bu durumda, dernek veya vakıf alımlarında bu vergi hesaplanmaz ve alınmaz.

    Türk gelir vergisi amacıyla vergilendirilebilir işletme olarak kabul edilen her şey. Küçük çaplı operasyonlar (hesap dönemi cirosu maksimum 10.000 TL) yine de Katma değer vergisi dışında kalmaktadır.
    Restoran ve catering hizmetlerinin kendi kullanımı.
    Gayrimenkul yönetim hizmetlerinin kendi kullanımı.
    Kamu yararını teşvik eden bir kurumsal organ, vergiye tabi iş yürütmemekle birlikte KDV’ye kaydolmayı tercih edebilir. Bununla birlikte, faaliyet gösterdiği faaliyet, bu durumda kanun anlamında bir ticari işlem olmalıdır. KDV tescili aranan faaliyet ile bedenin diğer faaliyetleri arasında ayrım yapmak mümkün olmalıdır. Bu şekilde, tescil başvurusu, vücudun diğer ayrı faaliyetleriyle ilgilenmeyecektir. Vergi kaydının ayrı ayrı ele alınabileceği bir faaliyet örneği orman arazisinin mülkiyeti ve bununla ilgili işin yürütülmesidir.
    KDV’nin vergilendirilebilir işletmesi küçük ölçekli olarak değerlendirilirse – yani hesap döneminin cirosu (12 ay) 30.000 Avro’dan az ise – KDV’nin karşılanması için uygun olabilirsiniz.
    KDV Tutarı Hesaplama
    Bir ürünü satarsanız, net fiyatını o ürünün geçerli geçerli oranıyla çarparak ve sonucu 100’e bölerek eklenecek KDV’yi hesaplayabilirsiniz. Bu verginin temeli, alıcıdan alınacak net fiyattır.
    Mal ve hizmetlerde Türkiye oranları
    % 18 genel oran: çoğu mal ve hizmet
    % 14 indirimli fiyat: yiyecek, hayvan yemi, restoran ve catering hizmetleri
    % 10 indirimli fiyat: kitaplar, eczacılık ürünleri, fiziksel egzersiz hizmetleri, film gösterimleri, kültürel ve eğlence etkinliklerine giriş, yolcu taşıma hizmetleri, konaklama hizmetleri, TV ve kamu yayıncılığına ilişkin işlemler
    Alıcıya bir makbuz veya fatura kesmelidir.

    Vergilendirme İşlemlerinin Sona Ermesi
    KDV’nin vergiye tabi ticaretini veya işinizi yürütmeyi durdurursanız, lütfen bir gecikme bildirimi geciktirmeden gönderin.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.