- Bu konu 1 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 3 ay 4 hafta önce
kamil ak tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
30 Mayıs 2023: 17:08 #20416
kamil ak
Üyelocalhost/phpmyadmin üzerinden wordpress veritabanı tablolarına nasıl erişebilirim?
30 Mayıs 2023: 17:12 #20419kamil ak
ÜyeWordPress, PHP ile yazılmıştır ve verileri kaydetmek için MySQL kullanır ve çalışması için Apache gibi bir web sunucusu gerektirir. Açıkça söylemek gerekirse, WordPress, sorguların MySQL tarafından çalıştırıldığı veritabanından veri göndermek ve almak için PHP’yi kullanır, oysa kullanıcı arayüzü . Teknik olarak, bir WordPress blogu çalıştırmanız için bu teknolojilerin hiçbirinin bilgisi gerekmez. Bununla birlikte, nasıl çalıştıklarını anlamak için biraz istekli olmak kesinlikle blogunuzu optimize etmenize yardımcı olacaktır.
Veritabanlarını yönetmek için bize bir GUI (Grafik Kullanıcı Arayüzü) sağlayan, kullanacağımız açık kaynaklı araca PhpMyAdmin denir. Windows’ta WampServer üzerinde WordPress kullanıyorsanız, PhpMyAdmin önceden yüklenmiş olarak gelir ve onu çalıştırmak http://localhost/phpmyadmin/ adresine gitmek kadar kolaydır. Varsayılan olarak, WampServer MySQL’in varsayılan değerlerle kurulumunu içerdiğinden, PhpMyAdmin’de oturum açmış olursunuz.
Farklı bir sunucu kullanıyorsanız, önce PhpMyAdmin’i kurmanız gerekir. PhpMyAdmin’in en son sürümünün bir kopyasını almak için indirme sayfasına gidin. İndirilen sıkıştırılmış dosyayı, Linux’ta varsayılan olarak /var/www/ olan Apache’nin (veya Nginx gibi kullanıyor olabileceğiniz başka bir web sunucusunun) ana klasörü içindeki bir konuma açın. Sıkıştırılmış dosyayı açtıktan sonra, web tarayıcınızda PhpMyAdmin dizininin ilgili yoluna gidin. Örneğin, dosyalar Linux sisteminizde /var/www/phpmyadmin/ altındaysa, localhost/phpmyadmin/ adresine gidin. Ancak bu durumda, bir giriş ekranı tarafından karşılanacaksınız.
Giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazın. En kötü ihtimalle, kullanıcı adınızı ve şifrelerinizi unuttuysanız, WordPress kök dizininde bulunan wordpress yapılandırma dosyasını açın. Örneğin, varsayılan olarak Windows’ta C:\wamp\www\wordpress\wp-config.php ve Linux’ta /var/www/wordpress/wp-config.php. Aşağıdaki satırları arayın:
/** MySQL veritabanı kullanıcı adı */
define(‘DB_USER’, ‘<kullanıcı adı burada>’);
/** MySQL veritabanı şifresi */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘<şifre burada>’);
Başarıyla giriş yaptıktan sonra, soldaki veritabanları listesinden wordpress veritabanını seçin.
Seçimde, veritabanındaki tabloların listesini görebileceksiniz. Varsayılan olarak, WordPress 11 tablo oluşturur (tablo önekinin ‘wp_’ olduğunu varsayıyorum). Tablolardan herhangi birine tıklandığında tablodaki veriler satırlar halinde gösterilir.PhpMyAdmin çok güçlü bir araç olduğundan lütfen dikkatli olun. Bir değişiklik yaptığınızda, onu “Geri Al” etmenin mümkün olmadığını unutmayın. Bu nedenle, veritabanının yedeğini almak son derece önemlidir. Yedekleme işlemini başlatmak için ekran görüntüsünde gösterildiği gibi üst sekmelerden dışa aktarma seçeneğini tıklayın.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.